JPMorgan Chase ešte stále urovnáva spory s investormi spred krízy

16.11.2013 Celý región

New York 16. novembra (TASR) - Americká veľkobanka JPMorgan Chase sa dohodla s 21 dôležitými inštitucionálnymi investormi, že im vyplatí 4,5 miliardy USD (3,34 miliardy eur) v záujme urovnania sporu, ktorý vznikol medzi oboma stranami v súvislosti s hypotekárnymi obchodmi realizovanými pred finančnou krízou v roku 2008.

DPA informuje, že dohodu, zverejnenú v piatok (15. 11.) v New Yorku vo večerných hodinách stredoeurópskeho času budú musieť schváliť ešte správcovia 330 fondov RMBS.

Investori si sťažovali, že veľkobanka JPMorgan a ňou prevzatý ústav Bear Stearns predávali pred krízou cenné papiere ako plnohodnotné, hoci to tak nebolo. Dohoda sa však nevzťahuje na rovnaké požiadavky investorov ústavu Washington Mutual, ktorá sa počas finančnej krízy stala tak isto súčasťou JPMorgan Chase.

V obchodovaní s cennými papiermi po uzatvorení burzy sa informácia o uspokojení požiadaviek investorov takmer vôbec neprejavila na kurzoch akcií veľkobanky.

AP uviedla, že urovnaný spor sa vzťahoval na obchody veľkobanky v rokoch 2006 až 2008. Nedávno vedenie veľkobanky informovalo, že na urovnanie prípadných ďalších sporov si vytvorilo rezervu 23 miliárd USD.
 

Vyberte región